“De tijd die je wist dat zou komen…”

Deel 1. Het voorafje, Corona en de Wisselschat

In Heer Bommel en de Wisselschat laat heer bommel een gevulde schatkist maken voor Tom Poes door Kwetal, de dwerg die soms uit een andere ‘laag’ lijkt te komen en altijd diep verbonden met de natuur. Heer Bommel begraaft de schat maar deze wordt uiteraard, zoals dat in verhalen nu eenmaal gaat, geroofd en gaat van de ene op de andere eigenaar over. Er is iets vreemds met deze schat. Iedereen die de kist open maakt ziet een andere inhoud. Kapitein Walrus ziet er een kist met drank in, de trouwe bediende Joost krijgt een oosterse schoonheid te zien en voor de boeven Super en Hieper bestaat de schat uit goudstukken.

Omdat er steeds iets uit gehaald wordt, wordt de kist in de loop van het verhaal steeds leger. Na veel avonturen komt hij uiteindelijk weer op het oorspronkelijke terrein terug. Tom Poes hem vindt vervolgens zelf een schat, een buideltje munten. Hij is tevreden.

Ik moest aan het verhaal van de Wisselschat denken toen ik me nog maar weer eens verdiepte in het Corona verhaal en in de boodschap ervan. Er is een gelijkenis met het De Wisselschat: iedereen ziet erin wat hij of zij erin wil zien en vergroot dat uit. Dit overigens los van het feit dat het voor velen gewoon een nare ziekte is of was.

De een ziet er een dodelijke ziekte in, die bestreden moet worden. De ene variant is nog erger dan de andere. Voor de ander is het niet meer dan een griepje.
Sommigen trokken zich in huis terug, bang voor het virus, anderen waren doodsbang hun vrijheid te verliezen door de maatregelen. Weer anderen gingen zover dat ze zelfs een monopolie claimden op liefde en waarheid. Om nog maar te zwijgen van mensen die er vanuit hun angst een enorm complot van pedofiele machtshebbers in zien in combinatie met een corrupte farmaceutische industrie.
En steeds ziet iedereen zijn eigen angst of droom bevestigd, je vergroot elementen uit je eigen geest en perspectief nog eens uit. De internetfuik zorgt er vervolgens voor dat alleen de eigen bronnen worden gelezen en vertrouwd en steeds meer mensen zich opsluiten in het eigen gelijk. Heel bijzonder was wel de vrouw die letterlijk in een documentaire zei: ‘Ik hou niet zo van feiten’.
’t Is dus maar wat je wilt zien. En ongetwijfeld zitten er elementen in alle verhalen van alle betrokkenen, die gewoon waar zijn. Corona fungeert als een spiegel die alles uitvergroot. Niet zo vreemd dat er dan polarisatie optreedt…

Is het dan alleen maar een spiegel van je eigen geest? Nee, als iets zich zo groot en wereldwijd uitspeelt is er meer aan de hand. Dan is er vermoedelijk een boodschap die we te verstaan hebben. Je moet dan wel even uitzoomen en van een afstandje kijken.
Op persoonlijk niveau zijn heel veel mensen zich gaan bezinnen op wat nu echt belangrijk in hun leven is. Andere keuzes werden gemaakt, mensen genoten ook van het andere tempo en realiseerden zich dat we toch al op een spoor zaten dat niet heel duurzaam en toekomstbestendig was. We zijn ons gaan beseffen dat het leven niet maakbaar is en dat er grenzen aan onze groei zijn.
Veel kwam in korte tijd aan het licht, of het nu over ‘black lifes matter’ ging, corruptie- en misbruikschandalen en natuurlijk de ecologische crisis, etc. Het lijkt erop dat er door ons als mensheid veel wordt uitgewerkt en uitgespeeld en dat er alles bij elkaar sprake is van een grote transformatie. We hebben daarin overigens steeds de keuze welke kant we op gaan.

Deel 2, Hoofdgerecht: een diepe systemische, ecologische crisis die ons voortbestaan bedreigt

Soms moet je even met andere ogen kijken om het te zien en de echte boodschap te verstaan. Daarbij helpt de taal van beelden, gevoelens en intuitie. En ja, ik ben me er ook van bewust dat dat mijn blik is, die ook gekleurd kan zijn. Maar goed, laten we even teruggaan naar Kwetal, met wie we in het begin van dit stuk al even kennismaakten.

Hij is diep verbonden met de magische en wondere wereld van de aarde en van de onzichtbare krachten en dimensies ervan. Hij is er onderdeel van. Zijn gedachten zijn voor mensen onnavolgbaar, net zoals ook de mensen voor hem vaak onbegrijpelijk zijn. Dat betekent in veel Bommelverhalen overigens dat zijn oplossingen niet altijd even goed werken in onze wereld en soms grote, verwarrende gevolgen kunnen hebben. Waar Kwetals verschijning en acties ons in elk geval ook bewust van maken, is dat we eigenlijk in een bezielde wereld leven, waarin alles kan. Een wereld die heel anders werkt en andere dingen nastreeft dan wat wij hebben geconstrueerd en ook volgens andere, meer natuurlijke wetten werkt. Deze bezielde wereld is niet speciaal geïnteresseerd in standpunten, rijkdom, economische groei of discussies over vrijheid. Onze westerse geest neemt deze ongeziene wereld nog slechts sporadisch waar. Daarmee missen we veel, onder andere ook het gevoel verwondering dat ons kan leiden. Of een direct contact met de oneindigheid, de grote onderstroom die veel van onze levens bepaalt. En soms, als we teveel afdwalen van de kern, roept die met het oog onzichtbare wereld ons tot de orde en wil ons iets laten zien.
Dat we het onzichtbare niet zien, betekent trouwens niet dat het er niet is en ook niet dat dit niet een krachtig fenomeen zou zijn. Sterker nog, deze energiewereld kan zich soms bjzonder heftig roeren met effecten op alle niveaus tot in onze concrete wereld aan toe. Een aspect van het virus lijkt ook zo’n boodschap uit een andere werkelijkheid te zijn, het (of de lading eronder) wil ons wat vertellen. Het maakt daarbij totaal niet uit of het virus uit een laboratorium komt of van een markt. In beide gevallen wijst het fysiek in elk geval op een verstoorde relatie met de natuur, de bron waar wij ook deel van uit maken. De Hopi noemen dit Koyaaniqatsi: wereld in gekte, leven in onbalans. De krachten zijn uit balans. En hoe groter die onbalans, dan breekt letterlijk de hel los. Klik hier voor deze imposante en helaas nog zeer actuele film, Koyaaniqatsi uit de 80-er jaren. https://www.youtube.com/watch?v=v6-K-arVl-U
De processen spelen zich overigens tegelijk af in de fysieke wereld (en volgen daar de natuurwetten) en in de onzichtbare wereld van de oneindigheid, onderling nauw verbonden.

Even een zijsprongetje. Tijdens een Splendid reis naar Schotland stonden we in Fingals Cave, zie de foto.

Volgens de overlevering huisde hier ooit de reus Fingal. Deze beschermde met zijn kracht de omliggende landen. En kracht is wat je hier kunt ervaren! Alle elementen zijn hier aanwezig: de aarde, het water, dat met grote kracht op het eiland in beukt, de wind, die door de grot stormt en het vuur van de vroegere vulkanische uitbarstingen hier. Alles is hier in z’n oorspronkelijke, ruwe oervorm en ongekanaliseerd aanwezig en dat is voelbaar. Het besef drong op deze plaats door, dat als de krachten niet in evenwicht zijn, de natuurlijke elementen ook dodelijk gevaarlijk kunnen zijn. Overigens streeft de natuur altijd naar harmonie, evenwicht en balans, een van de belangrijke kwaliteiten van de aarde. Als de onbalans te groot is, is het proces extra heftig om weer balans te creëren. Een orkaan is niets anders dan de neutrale beweging om warme en koude lucht te nivelleren.
Tijdens het schrijven van het eerste concept dit stuk, kwam ik op internet een onderzoek tegen waarin werd geconcludeerd dat door het sneller smelten van de ijskap de golfstroom zou kunnen gaan wegvallen. De extreme weerssituaties (een natuurlijke aardereactie om evenwicht te herstellen) kunnen daardoor nog vaker voorkomen met direct gevaar voor miljoenen mensen. En intussen is het VN rapport openbaar gemaakt met de weinig verrassende conclusie (vrij vertaald) dat het 5 voor 12 is… Ons voortbestaan staat werkelijk op het spel. Corona was dus slechts een vriendelijk voorafje, een waarschuwing. Laten we luisteren en handelen. Dat gebeurt ook, maar het wordt ook wel weer snel gereduceerd tot een parameter, CO2. Dan is het wachten op de volgende catastrofe. Er wordt ook van ons gevraagd in de diepte te verbinden met de aarde en met de magische wereld van Kwetal. Daar zit het begrip over hoe het werkelijk werkt en daarin zitten uiteindelijk ook de mogelijkheden om werkelijk iets te veranderen, volgens de wetten van natuur en aarde.

We zullen dus alles nodig hebben:
• De wetenschap, creativiteit en de innovatiekracht en de verbinding met andere kwaliteiten
• Een nieuw bewustzijn of zelfs paradigma over wie we zijn en wat onze plek is: onderdeel van de natuur. Het gaat dus om meer dan het klimaat, het gaat om de uitputting van alle ecosystemen als geheel en het gegeven dat wij daar deel van zijn en zullen moeten werken met de aarde, in plaats van besluiten over de aarde. We zullen de aarde weer alle ruimte moeten gaan geven om het leven te kunnen dragen. En daartoe is het volgende nodige:
• Luisteren naar de aarde, naar alle fysieke en niet-fysieke dimensies en in samenhang. In de aarde en haar natuurwetten is alle kennis die we nodig hebben opgeslagen. Met haar 4,5 miljard jaar is ze de meest succesvolle organisatie ooit. Letten op de signalen die op verschillende manieren tot ons komen. De aarde en de toekomende generaties zullen gewoon aan tafel moeten. Kennelijk kunnen we onze besluiten niet alleen aan onszelf overlaten…
• Vertrouwen, intuïtie, verwondering, moed en overgave
• Neutraal in het midden van onszelf blijven, schouwen en dan handelen, waarbij we de ratio met de wijsheid van het hart verbinden.

Wat we beter kunnen thuislaten zijn de angst, de arrogantie dat we het wel even regelen, de onwetendheid en ontkenning en de korte termijn dictatuur van de economie en het geld en -tot slot- de onderschatting van de onzichtbare, energetische wereld.

En dan nu de reclameboodschappen

Al ons Splendid werk staat in het licht van deze bewustwording van de veranderingen en van een hernieuwde relatie met de aarde. Kijk hier bijvoorbeeld eens:

8 meditaties voor tijden van verandering

Inzicht in wat we van de aarde kunnen leren. We hebben 8 belangrijke lessen geformuleerd, die bij alle besluitvormingsprocessen zouden moeten worden betrokken. Klik hier en hier

Of gaan eens mee met een van de andere trainingen of excursies.

Of reis eens mee met onze bezinningsreizen, bijvoorbeeld: https://www.splendid-life.nl/activiteit/reis/orkneys/

Of… nodig ons eens uit aan de bestuurstafel en luister naar wat de aarde te zeggen heeft…