Splendid BLOG

Zoek je meer vitaliteit, helderheid en energie? Neem in deze tijden van verandering de regie over je eigen leven door intuïtieve ontwikkeling

Meer vitaliteit, helderheid en energie door intuïtieve ontwikkeling

Door het ontwikkelen van je intuïtie en bewustzijn gaat er een nieuwe wereld voor je open. Je ontwikkelt jezelf en je leert regie over je energiebalans en leven te krijgen. Veranderingen die je misschien al veel langer wilde, worden mogelijk. Je  leven wordt simpeler, vrijer, vitaler en meer in balans. In deze blog vertel ik je over de achtergronden. Je krijgt een aantal concrete tips en je kunt lezen hoe je intuïtie kunt scholen.

Wat is intuïtie? 

Stel, je staat voor de keuze voor een nieuw huis. Misschien ben je dan vooral bezig om alles keurig op een rijtje te zetten: de afstand tot je werk en winkels, de koopprijs, de staat van het huis, et cetera. Waarschijnlijk had je zelf van binnen allang een gevoel of een intuïtie of dit huis ‘klopt’. In dit filmpje krijg je heel snel een beeld.

Van ratio naar intuïtie

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de je met je ratio nog net kunt kiezen tussen drie potten pindakaas. Wordt het ingewikkelder dat komen allerlei andere capaciteiten, zoals intuïtie, bewustzijn, voelen en creativiteit om de hoek kijken. Het is dus belangrijk als ratio, intuïtie en bewustzijn samenwerken en dat ze ieder ‘hun plek weten en innemen’. Vaak geven we onze ratio teveel zeggenschap over onze daden. In feite zou het omgekeerd moeten zijn: je ziel (jijzelf dus) is de baas en de ratio staat in dienst daarvan, het is de uitvoerder. Het mooie is, dat je je intuïtie heel gericht kunt trainen en ontwikkelen, zodat het een betrouwbaar kompas wordt bij alles wat je doet of beleeft.

Bewustzijn, energie en intuïtie zijn de stem en boodschapper van van je ziel en je onderbewuste, van wat je in essentie bent. Het laat je in vervoering zijn, ervaren, nieuwsgierig zijn maar het kan ook verbanden leggen en heel precies weten: over hoe dingen werken, over wat waar is en wat niet, over je eigen verlangens en doeleinden, over wat wijs is om te doen, enzovoorts. Bewustzijn hierover helpt je om jezelf te ontwikkelen, te groeien, te onderzoeken en daarmee bij te dragen aan de groei van het geheel.

Onze behoefte vanuit onze rationeel wetenschappelijke traditie is om te rationaliseren en liefst alles te meten. Het is nu eenmaal fijn om te begrijpen hoe een en ander werkt. We hebben dit tenslotte ook zo op school geleerd. We beseffen te weinig dat we daarmee het grootste deel van onze kwaliteiten en capaciteiten uitschakelen. Overigens is je ratio een onmisbaar onderdeel. Je vult je belastingformulier niet in op basis van gevoel, maar op basis van cijfers. Handig dus om ook dit te blijven trainen.

Een overweging

De wetenschap vindt het verschijnsel van levensenergie in mensen of in landschappen niet bewezen en daarmee ongeloofwaardig. Het zou namelijk niet te meten zijn. Zou het kunnen zijn dat de wetenschap gewoon niet weet hoe en wat ze moet meten, omdat ze er niet in gelooft? Misschien kijken we verkeerd. Ter vergelijk: met een voltmeter kun je ook geen volume meten. Hopelijk is het een kwestie van tijd voor we uit hebben gezocht hoe dit te meten. Waarschijnlijk is het zo gepiept als we een keer ‘geloven’ dat het kan.

Intuïtieve ontwikkeling

De ratio zet de dingen op een rij maar staat uiteindelijk in dienst van jou, van wie jij in essentie bent. Een bekend citaat van Einstein hierover is:

‘The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.’

Je zult ongetwijfeld weleens de ervaring hebben gehad dat je overwegingen en je gepieker jezelf (lees: je essentie) behoorlijk in de weg zitten. Het aanspreken van je intuïtie geeft dan weer vertrouwen, plezier en een diepe verbinding met jezelf en de aarde. Het is daarnaast goed om te beseffen dat onze ratio in hoge mate door emoties, zoals angst wordt aangestuurd. We zijn feitelijk geen rationele wezens ook al denken we dat soms. We denken rationele beslissingen te nemen, zonder te beseffen dat we dat op irrationele gronden doen. Het is daarom oprecht jammer dat we zoveel waarde hechten aan wat we dénken te weten. Omdat we onze belangrijkste bron in onszelf niet serieus nemen, hebben we onszelf onthecht en voor een deel krachteloos gemaakt. Misschien kun je je voorstellen dat dit een van de grote oorzaken van stress en burn-out is.

Wat hoor bij jou? Ratio of intuïtie?

  • Ratio: controleren, logisch, intellectueel, lineair, instrumenteel, conformistisch, resultaatgericht, regels, controle
  • Intuïtie: vertrouwen, ruimte geven, loslaten, conceptueel, inzicht, voorgevoel en aanvoelen, empathie, helderziendheid, creatief, visie, innovatief 

Leer vertrouwen op intuïtie

Het trainen of aanspreken van je intuïtie begint met gronden of aarden. Gronden helpt om jezelf te concentreren, in je lichaam aanwezig te zijn en het denken stil te zetten. Zo zet je de poort naar voelen of ervaren open. Je wordt je door te gronden ook bewust van de aarde als levend organisme, waarop je je kunt afstemmen.

Het is soms even wennen om de taal van het bewustzijn te leren, maar het levert veel op. Je leert bewust te onderscheiden wat denken of juist ervaren is, wat wel en wat niet jouw ideeën en gedachten zijn, wat oude emoties zijn, wat juist helder weten of voelen is en wat bij ‘nu’ hoort.

Het leren luisteren naar je essentie kan consequenties hebben. Je gaat je kaders en de manier waarop je naar de wereld kijkt veranderen. Je wordt neutraler en kunt zonder oordeel of vooringenomenheid kijken.

Het maakt je bovendien blijer en gelukkiger, het geeft je vertrouwen en je zult minder de neiging te hebben maar ‘door te sjouwen’ en overmatig ‘je best te doen’.

Valkuilen van je intuïtie

Neem je onvoldoende tijd om je te concentreren, dan komt er ruimte voor ruis in wat je weet. Het kan dan zijn dat iets heel anders uitpakt dan je ‘voorvoeld’ had.

Het kan zijn dat je niet bij je helderheid kunt komen.

Een voorbeeld. Je hebt zelf een emotie over dat je je vroeger niet gezien en gewaardeerd voelde. Als je dan iets mee maakt wat hier zelfs maar vaag op lijkt, zal dit verhaal opspelen. Je zult de situatie dan niet meer echt kunnen beoordelen, omdat je bijvoorbeeld je boosheid hierover niet opzij kunt zetten.

In het algemeen zijn er een aantal intuïtie-remmers: gaan associëren in plaats van te blijven weten, (oude) emoties verwarren met voelen en intuïtie of vooringenomenheid, omdat je bepaald bent door wat je hebt gelezen en je al een idee hebt en oordelen. Je gaat dan te snel interpreteren. Ook kan het zijn dat je je eigen verhaal, je ervaringen en emoties niet kunt onderscheiden van wat een situatie laat zien. Stel er staat in een museum een steen die in de volksverhalen ‘offersteen’ wordt genoemd. De kans is aanwezig dat je allerlei nare scenes voor ogen krijgt, terwijl het ooit misschien wel een steen was die bedoeld was om mensen te genezen.

Het kan ook zijn dat je teveel je best gaat doen om te voelen. Je best doen komt voort uit je denken en je wilskracht, terwijl er voor ‘ervaren’ en intuïtie juist vrije ruimte nodig is.

Helder en neutraal ervaren, voelen en weten kan best een uitdaging zijn. Neem daarom de tijd en probeer dus jezelf echt in een neutrale en stille stand te zetten en zo bewust te weten en te genieten. Streef naar een ontspannen en tegelijk geconcentreerde houding. O ja, soms zetten we er ook het idee bovenop dat alles ‘leuk’ moet zijn. De werkelijke uitkomst valt dan al gauw tegen, omdat die iets anders geeft, maar wel degelijk iets heel waardevols.

Het vrijmaken van ruis is waar het in essentie om gaat. Dit is wat je ruimte en nieuwe perspectieven geeft. Training kan je hierbij helpen.

Vijf tips om je intuïtie de ruimte te geven

  1. Wat verlang je nu eigenlijk werkelijk?
    Waar word je nu echt warm van? Wat heb je nodig? Probeer dit fysiek te voelen en maak het echt.
  2. Handel vanuit je wezenlijke intentie
    Begin bijvoorbeeld je dag met even stil te staan wat er vandaag nu echt belangrijk is. Regelmatig mediteren helpt hierbij. Vertrouw op wat je waarneemt en geef er gehoor aan. Laat je niet afleiden.
  3. Organiseer vrije, geestelijke ruimte en geniet ervan
    Vrije ruimte en bijvoorbeeld dagdromen en brengt je inspiratie en scheelt een hoop gezwoeg…
  4. Kijk zonder oordeel en met humor naar jezelf en de wereldOnderzoek eens hoe serieus je ervan wordt om steeds ergens iets van te vinden. Oefen vervolgens om het ‘even niet meer te vinden’ en geniet gewoon…
  5. Wees moedig en vertrouw
    Durf je echt je eigen weg te gaan, ongebaande paden te lopen? Stem af op je eigen innerlijk kompas en laat bijvoorbeeld de verwachtingen van andere mensen los.

Trainen van intuïtie en bewustzijn: thuiskomen bij jezelf

Gerichte training, onder deskundige begeleiding geeft je een enorme energyboost en brengt veranderingen in je leven waarnaar je misschien al heel lang verlangde. Je leert je innerlijk kompas vrij te maken van ruis, zodat je daadwerkelijk op je intuïtie kunt vertrouwen. Je krijgt daadwerkelijk regie over wat je doet en bent. Het regelmatig onder begeleiding oefenen geeft je ook de stok achter de deur en vertrouwen en het geeft je de tijd de dingen in je eigen tempo in je leven te integreren.

De basis van de ontwikkeling van intuitie, energie en bewustzijn leer je hier. Deze training start op 7 april en de eerste vier lessen worden gezien Corona via Zoom gegeven, de laatste vier live in Doorn. Ook kun je de training zeer effectief in een videolespakket volgen,  klik hier. Je leert hier alle belangrijke ‘gereedschappen’ die je in je leven nodig hebt.

We starten weer in september. Kun je niet wachten? Doe dan de online training Tools for a Splendid Life. Deze werkt via lessen op film op youtube. Je kunt altijd mailen of bellen als je vragen hebt.

Wil je nog meer de diepte in? Stap dan in de opleiding De Grote Reis, duur 5 kwartalen. Je verdiept je kennis en vaardigheden en leert hier gericht energie waar te nemen. Naast veel intuïtieve ontwikkeling is er ook les over quantumcreativiteit, over ‘het Gevoelsorkest’ en over systemen. Klik hier.

Eerstvolgende start: november 2021.