Turkije

22 t/m 30 mei 2025

< Terug naar overzicht

Deze reis is verplaatst naar voorjaar 2025!

Naar oeroude beschavingen: Cappadocia, Göbleke Tepe en de ark van Noach

Het is 11.600 jaar geleden en de laatste ijstijd eindigt abrupt. De zondvloed waar zoveel oude culturen ons wereldwijd over vertellen overspoelt grote delen van de aarde en hierna warmt het klimaat snel op. Göbleke Tepe (en het ook te bezoeken Karantepe) met de beroemde constructies stamt ook uit deze tijd. Het is niet duidelijk of het net voor de zondvloed of van net erna is. De plek lijkt wel een kalender en bibliotheek ineen. Wat wilden de bouwers ons vertellen? Bevat deze plaats een verslag van voor de mensheid bepalende gebeurtenissen? Vreemd is overigens dat de bouwwerken bewust en zorgvuldig zijn begraven en ‘ingepakt’. In onze zoek- en vindtocht naar steeds oudere resten van beschavingen mag deze plek natuurlijk niet ontbreken. Dit land behoort tot de uitlopers van Mesopotamië. In september 2024 maken we een prachtige reis naar deze wortels van een oeroude beschaving.

   

Cappadocia

We starten de reis in Cappodocia. Geologisch een heel bijzonder gebied. Er is veel kalksteen te vinden, waarin de nodige grotten zijn. Daarnaast is er door de uitbarstingen van vulkanen een bijzonder tufsteenlandschap ontstaan met de zo kenmerkende tufsteenkegels.

In dit landschap werden complete ondergrondse steden met tunnelstelsels gebouwd worden. Hiervan is de vraag hoe oud ze zijn. Sommige wetenschappers zeggen een aantal duizenden jaren. Het zou echter ook zomaar een stuk ouder kunnen zijn. We gaan het bekijken. Later werden, vooral in de kalksteengrotten ook kerkjes gebouwd.

   

En verder…

Het gebied heeft, behalve genoemde plekken verder ook een uiterst rijke geschiedenis. Er zijn vele oude abdijen, kerkjes, romeinse sites en bijzondere plekken te vinden en dat alles in landschappelijk prachtige settings. Naar het oosten toe worden de bergen steeds hoger met ook de berg Ararat, waar de ark van Noach zou zijn gevonden. Lees hieronder de details bij het Programma -van-dag-tot-dag.

 

 

PROGRAMMA

Programma van dag tot dag, 22 september t/m 6 oktober

Alle dagen doen we meditaties op plekken en les om goed te verteren en mee te nemen wat we tegen komen. Soms lunchen in een restaurant, soms nemen we lunch mee en eten dit ‘in het veld’ op. Zo breken we een dag niet teveel.

Dag 1

Aankomst Kayseri AirPort en transfer naar Cappadocia. Overnachten in La Maison de Sisik – (https://lamaisondesisik.com) of vergelijkbaar.

Dag 2

Energetische start en bezoek aan Werelderfgoed Cappadocia. 

We beginnen de dag met een bezoek aan het openluchtmuseum van Goreme, in een van de mooiste valleien in Cappadocië. De Christenen bouwden hier huizen, kerken en kloosters in de zachte rotsen met prachtige fresco’s en byzantijnse kunst. Eén van de belangrijkste kerken is de Karanlik (donkere) kerk. Het ontleent zijn naam aan het kleine raampje dat slechts een kleine hoeveelheid licht binnenlaat. Door de afwezigheid van licht zijn de kleuren van de fresco’s behouden en nog levendig. Ook bezoeken we de nabijgelegen Tokali-kerk (gesp), een van de oudst bekende uit de rotsen gehouwen kerken in de regio.

In de middag rijden we naar Devrent, een mooie kleine vallei, beroemd om zijn maanlandschap met bijzondere geologische en soms kleurrijke formaties.

We sluiten de middag af met een korte wandeling door Meskendir en het rode valleigebied, een andere prachtige vallei in Cappadocië met spectaculaire formaties en kleuren, en vol met oude grotwoningen, complexen en verborgen kerken uit de oude christelijke beschaving. ’s Avonds gaan we nog naar het Red Valley-panoramapunt, de beste zonsondergangplek in Cappadocië.

Wandeltijd op deze dag: 2/3 uur; loopafstand: 8/10 km; stijging: 85m; afdaling: 135m (rode vallei).

Dag 3

Verder verkennen van Werelderfgoed Cappadocië, het land van het vroege christendom.

Na het ontbijt rijden we naar Ihlara. Onderweg bezoeken we de ondergrondse stad Kaymakli. De stad is gebouwd onder een heuvel en heeft zo’n 100 tunnels. Er zijn lage, smalle en hellende doorgangen en het geheel bestaat uit acht ondergrondse verdiepingen. Hiervan zijn slechts vier  open voor het publiek.

De Ihlara-vallei is een 14 km lange kloof met honderden uit rotsen gehouwen kamers en kerken. Deze vallei was een ideale plek voor monniken om in afzondering te aanbidden, en bood ook een veilige schuilplaats en verdedigingsplaats voor mensen tegen invasies. Er zijn talloze woningen, waarvan sommige met elkaar verbonden zijn door tunnels en gangen. De versieringen in de kerken dateren uit de 6e tot de 13e eeuw. Na de lunch in het dorp Belisirma rijden we naar het beroemde Selime-klooster.

Als er tijd is, bezoeken we ook het  dorp Guzelyurt, een belangrijke plaats in de geschiedenis van het christendom. Guzelyurt (prachtig huis) is het meest bekend als het huis van Sint Gregorius van Nazianus, een van de vaders van Cappadocië.

Wandeltijd: 2/3 uur en loopafstand: 8 km.

Dag 4

Werelderfgoed Cappadocië en bezoek van het openluchtmuseum Zelve en reis naar Gaziantep
Na het ontbijt bezoeken we de Zelve-kloostervallei. Cchristenen trokken hiernaartoe trokken tijdens de Perzische en Arabische invasies. De grote grotstad met tunnels staat bekend om zijn honingraatwoningen. Het klooster is rijk aan zijn versieringen.

Hierna verlaten we Cappadocië en rijden naar Gaziantep. De geschiedenis van Gaziantep gaat terug tot de Hettieten en behoort tot de oudste continu bewoonde steden ter wereld. Als centrum van de pistacheteelt in Turkije en met zijn uitgestrekte olijfbomen en wijngaarden, is Gaziantep een van de belangrijke agrarische en industriële centra van het land.

Reistijd en -afstand: 5/6 uur,  400 km (Cappadocië naar Gaziantep).
Overnachten in het Sirehan hotel (www.gaziantepsirehanhotel.com.tr) of vergelijkbaar.

Dag 5

Bezoek Gaziantep en rijden naar Kahta

In de ochtend bezoeken we  het historische stadscentrum met zijn citadel te ontdekken en het  Zeugma-mozaïekmuseum, het grootste mozaïekmuseum ter wereld.
Na de lunch rijden we naar het dorp Karadut, vlakbij de berg Nemrut.

Dag 6

Bezoek Karadut en Nemrut; rijden naar Sanliurfa

In de vroege ochtend rijden we via het dorp Karadut naar Nemrut National Park met de beroemde sculpturen van Nemrut, een Werelderfgoed-site. Het is een verzameling kolossale beelden, die de tempel en het graf van koning Antiochus siert.
Daarna rijden we naar Sanliurfa, of Urfa, een stad met een gemengde Arabische, Koerdische en Turkse bevolking.
Rijtijd en -afstand: 30 – 40 minuten, 30 km.
Overnschten in Narli Ev Butik hotel (https://narlievbutikotel.com) of vergelijkbaar.

Dag 7

Bezoek Gobeklitepe
Gobeklitepe is een van de meest opwindende ontdekkingen in de archeologie en een van de oudste bekende door mensen gemaakte bouwwerken. Het laat zien dat beschaving waarschijnlijk veel ouder is dan we tot dusver dachten. De site is zo’n 11.600 jaar oud.  De site herbergt een reeks voornamelijk cirkelvormige en ovale structuren op de top van een heuvel. We overnachten in Urfa in het hotel.
Rijtijd en -afstand: 1 uur,  40 km.

Dag 8

Bezoek Karahantepe en reis naar Mardin en bezoek het oude Dara
Na het ontbijt rijden we naar Karahan Tepe,  een archeologische vindplaats, waar dezelfde soort bouwwerken zijn gevonden als Göbleke Tepe. Het maakt deel uit van het Gobeklitepe Culture and Karahantepe Excavations-project.

In de namiddag rijden we naar Mardin: een tijdloze en betoverende stad waar oproepen tot gebed echoën met kerkklokken. Het is een van de oudste steden van Boven-Mesopotamië en een van de meest authentieke en unieke bestemmingen in Turkije. Vervolgens rijden we naar het oude Dara, een van de beroemdste oude steden van Boven-Mesopotamië. De overblijfselen van de oude stad liggen verspreid over een groot gebied en zijn grotendeels uitgehouwen in rotsen, waaronder rotsgraven, een kerker, waterreservoirs en aquaducten, kerken, stadsmuren en openbare ruimtes.

Reistijd en -afstand  4/5 uur, 300 km.
Verblijf in Mardin in het Izala hotel – (https://izalahotel.com) of vergelijkbaar.

Dag 9

Deyrulzafaran (Deir Az-Zafaran) en rijden naar Diyarbakir
In de ochtend bezoeken we eerst het Deyrulzafaran-klooster, een van de belangrijkste religieuze centra van het Assyrische geloof. Het klooster heeft 365 kamers, één voor elke dag van het jaar en was vroeger de zetel van de patriarch van de Syrisch-orthodoxe kerk. De bekendste hoogtepunten zijn de Mor Hananyo kerk (de koepelkerk), de 640 jaar oude patriarchtroon, de zonnetempel, het heiligenhuis, de kerk van de Maagd Maria.
We rijden daarna naar Diyarbakir, in de oudheid bekend als Amida, een bakermat van 26 beschavingen gedurende zijn 5000-jarige geschiedenis. De stad ligt verspreid over een basaltplateau dichtbij de oevers van de Tigris rivier.

Reistijd en -afstand: 2/3 uur, 115 km.
Verblijf in Diyarbakir bij Amida Butik hotel- (www.amidabutikotel.com) of vergelijkbaar.

Dag 10

Reis naar het historische Hasankeyf en Tatvan
We rijden naar de stad Hasankeyf, een oude nederzetting langs de rivier de Tigris. Sommige bronnen beschrijven deze plek als een van de oudste continu bewoonde nederzettingen ter wereld.

Reistijd en -afstand: 5/6 uur, 355 km.
Verblijf in Tatvan in het Kardelen hotel – (www.otelkardelen.com) of vergelijkbaar.

Dag 11

Nemrut kratermeer, graven van Ahlat, Muradiye watervallen en naar Dogubeyazit

We rijden naar Nemrut Crater Lake, een vulkaan vernoemd naar koning Nimrod die rond 2100 voor Christus over dit gebied zou hebben geregeerd. De berg is 3.050 m hoog en de elliptische caldera heeft een diameter van ongeveer 7 bij 8 km. De berg Nemrut is de meest zuidelijke en jongste van de vulkanenketen in Oost-Anatolië.

Vervolgens rijden we naar Ahlat, waar we beroemde mausolea uit de Seltsjoekse periode zullen bezoeken. Met zijn koepels, moskeeën, kasteel en begraafplaatsen lijkt Ahlat op een openluchtmuseum.

We trekken verder naar Dogubeyazit: Dogubeyazit, een nederzetting met een lange geschiedenis ten zuidwesten van de berg Ararat. De Ararat zou de plek zijn waar de Ark van Noach ligt.

We overnachten in Dogubeyazit in het hotel. Reistijd en -afstand: 5/6 uur, 365 km.Verblijf in Dogubeyazit in het boetiekhotel in Tehran (https://tr.tehranboutiquehotel.com).

Dag 12

Van Dogubeyazit naar Van via Ishak pasha paleis en Noah Ark
We starten in het Ishak Pasha-paleis, het laatste grote monumentale bouwwerk in het Ottomaanse Rijk uit de “Lale Devri”-periode. Het paleis was ook een administratief complex van waaruit Ishak Pasha de handel langs de Zijderoute domineerde. Het was een belangrijke stopplaats voor karavanen die de legendarische rijbaan overstaken om goederen helemaal van China naar Turkije en weer terug te brengen.

We brengen een kort bezoek aan Durupinar, de plek waar de Ark van Noach zou liggen. We gaan ontdekken of we dit ook zo ‘voelen’. Onderweg naar Van bezoeken we de Muradiye-watervallen te bezoeken, een paradijsje.

Van staat bekend als “de parel van het oosten” vanwege de schoonheid van de landschappen. De geschiedenis van de stad zelf gaat terug tot 5000 voor Christus.

Reistijd en -afstand: 3/4 uur, 225 km. Verblijf in Van in het Conforium hotel -(www.theconforiumhotel.com) of vergelijkbaar.

Dag 13

Sightseeing Akdamar Island & Van citadel
We rijden naar Gevas, waar we de veerboot nemen om het kleine eiland Akdamar in het Van-meer te bezoeken. Dit is de thuisbasis van de beroemde 10e-eeuwse Armeense heilige kruiskathedraal.

Ons laatste bezoek brengt ons naar het Van-kasteel, gebouwd door de Urartiaanse koning Sardur. Een van de meest opmerkelijke bouwwerken is de rotstombe van Argisti de eerste, waarbuiten een lange inscriptie staat die de gebeurtenissen tijdens zijn regering beschrijft. Het is een massief stenen fort gebouwd door het oude koninkrijk Urartu in de 9e tot 7e eeuw voor Christus. Het kijkt uit over de ruïnes van Tushpa, de oude hoofdstad van Urart in de 9e eeuw.

Reistijd en -afstand: 30 min, 45 km.
Veerboot naar het eiland Akdamar: 20 minuten.

Dag 14

Terugreis vanaf  Van
Na het ontbijt rijden we naar Van luchthaven. Van hieruit reizen we terug.
Reistijd en -afstand: 10 km.

Reisleiding

Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

Per vliegtuig en ter plaatse in een of twee busjes

Voor wie?

iedereen

Aantal deelnemers

8 - 12

Kosten

€2975 (8 - 9 deelnemers) of €2865 (10 - 12 deelnemers). Kosten zijn inclusief alle vervoer ter plaatse en transfer van en naar de vliegvelden in Turkije, engels sprekende gids, begeleiding Tjeerd, overnachtingen op basis van tweepersoonskamer, 13x ontbijt, 12x lunch, 12x diner, alle toegangen uit het programma, ferry naar Akdamar Island en Church. De prijs is exclusief alle vluchten, reisverzekering, extra vervoer dat niet in het programma zit, alle tussendoortjes zoals koffiestops, persoonlijke uitgaven, extra nachten en toeslag voor single rooms en fooien. Toeslag voor eenpersoonskamer: 420 euro. Het bedrag is ook nog exclusief het Calamiteitenfonds. Splendid is op zoek naar een nieuwe partner, die dit verzorgt.

Extra informatie

Reiskosten, ook in Turkije, zijn de laatste jaren enorm gestegen. Het is niet anders. Daar staat echter wel een lange en mogelijk 'life-changing journey' tegenover langs volstrekt unieke plekken.

Inschrijven

Voorinschrijven al mogelijk, [email protected]. Je komt dan al op de lijst.