Rondreis Ierland

4 t/m 12 mei 2024

< Terug naar overzicht

Splendid landschappen en prehistorische wonderen: een nieuw samengestelde reis door het midden, noorden en noordwesten van Ierland

Afsluiten bij het Beltane festival in Uisneach!

Donegal in het uiterste noordwesten van Ierland is het meest ruige gebied van het land. Je vindt hier de hoogste kliffen van Europa, de Slieve League. We namen hier ooit dit filmpje op over overgave en vertrouwen. De 420 miljoen jaar oude bergen in het binnenland zijn prachtige landmarks. Onderaan de berg op de foto, de Errigal, legde ik de basis voor het boek Levend Land.


Mount Errigal, een massief kwartsieten berg

Behalve de landschappen bezoeken we natuurlijk ook weer heel bijzondere krachtplekken. We starten met de grote en beroemde constructies in de Boyne vallei met Newgrange, Knowth en Tara. Het zijn plekken die onze heel verre voorouders oprichten en gebruikten. Vandaar rijden we naar Noord-Ierland (paspoort mee!) en gaan -via de wonderschone Sperrin Mountains met onder meer de Beaghmore stone circles- naar de Giants Causeway, grote zeshoekige basaltrotsen. Deze zouden volgens de volksverhalen door reuzen zijn neergelegd. Vandaar af rijden we naar Donegal. Temidden van dit ruige gebied en spectaculaire kusten zijn een aantal bijzondere plekken te vinden: het Grianan of Aileach hillfort, de Beltany stonecircle en de pelgrimsplek Glencolumkille. Ook doen we stranden en grotten aan en creëren we uitzicht op de Slieve League.

 

Vanuit Donegal trekken we zuidwaarts naar de regio van Sligo en beklimmen de berg Knocknarea met de cairn van Queen Maeve. Ook zijn hier weer voldoende megalithische plekken, watervallen, tafelbergen (Ben Bulben).

We eindigen de reis in het mythische midden van Ierland, Uisneagh waar de grenzen van de vier graafschappen bij elkaar komen. Hier doen we mee aan het Beltane feest. In dit prehistorische -van origine vruchtbaarheids- feest werden op de heuveltoppen vuren aangestoken. Uisneach is een heel speciale plek om dit te doen en de levensenergie van de aarde tot je te nemen. De volgende ochtend sluiten we de reis af.

 

PROGRAMMA

Programma

4 mei: heenreis en bezoek aan Tara

5 mei: Newgrange en Knowth en rijden naar Noord-Ierland via de Sperrin Mountains

6 mei: Sperrin (vervolg) en Giants Causeway

7 mei: rijden naar Donegal en Grianan Aileach ringfort, Beltany stonecircle en noordkust

8 mei: dwalen door Donegal en St. Columbkille

9 mei: rijden door Donegal naar het zuiden

10 mei: Queen Maeve, Strandhill beach en nog een plek

11 mei: Rijden naar Uisneagh en deelnemen aan Beltane Festival

12 mei: via Loughcrew en Kells terug naar Dublin en terugreis.

Reisleiding

Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

Je reist op eigen gelegenheid naar Dublin (vliegtuig, maar kan ook via Engeland en over land en zee). Slow Travel is ook een goed idee.

Voor wie?

Voor iedereen die altijd al naar Ierland wilde of zijn/haar hart al aan verpand heeft...

Aantal deelnemers

7-11

Kosten

Volgt nog.

Inschrijven

Je kunt nu een 'optie' op de reis nemen, tot de gegevens over kosten en accommodaties bekend zijn.