Stadswandeling Utrecht

30 april
10:00 - 14:30

< Terug naar overzicht

Rondom de ‘ingepakte Dom’

Wellicht ken je de oude binnenstad van Utrecht en weet je iets van haar geschiedenis. We laten je vooral ook de energie voelen op verschillende bijzondere locaties in het centrum van deze stad zodat je zelf de essentie van die plekken kunt ervaren. We beginnen bij een plekje vlak naast de Domtoren waar twee leylijnen elkaar kruisen. Daarna lopen we de binnenstad door langs een keur van mooie en bijzondere plekken, inclusief een oude plataan.  Bij voldoende belangstelling en als er plaats is, kun je op het einde de excursie bij DOMunder bezoeken, 350 m2 aan speciale ruimtes onder de grond van het Domplein, waar je letterlijk door de lagen van geschiedenis heen loopt. Geef je wel op tijd op. De kaarten hiervoor zijn snel uitverkocht.

Utrecht, het centrum van het land, gelegen op een kruising van wegen, spoor en water. De stad is ontstaan als Romeinse legerplaats aan de noordgrens van het Rijk op een eilandje tussen twee Rijnarmen bij een doorwaadbare plaats.
Vanaf hier vertrokken handelsmissies over de Rijn naar Katwijk voor de oversteek naar Engeland. Naast handel is een ander kenmerk van de stad dat het altijd een religieus centrum is geweest. Het Keltische christendom waarin een grotere gelijkheid was tussen man en vrouw is vanuit Ierland naar Iona gebracht, van daaruit naar Glastonbury en uiteindelijk vanuit daar via Utrecht Europa in. Later werd de stad de zetel van de Rooms katholieke Aartsbisschop. De binnenstad heeft veel kerken en was –na Rome- eeuwen lang het belangrijkste religieuze centrum van Europa.

Veel van dit alles speelde zich af op het ‘postzegeltje’ op en rond het huidige Domplein. Alle reden om hier uitgebreid rond, boven en onder te kijken en deze prachtige stad eens anders te ervaren!

PRAKTISCHE GEGEVENS

Excursie-leiding

Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

We verzamelen onder de Dom aan de zijde van het Domplein

Voor wie?

iedereen.

Aantal deelnemers

6-14

Kosten

€30 exclusief DomUnder. Inclusief DomUnder (indien beschikbaar) €42,50

Extra informatie

Neem iets te eten en/of te drinken mee. Uiteraard is er in de stad verder ook genoeg koffie te krijgen.

Inschrijven

Stuur een mail aan [email protected]