Kracht- en pelgrimsplekken van Heiloo

23 april 2022
09:30 - 15:30

< Terug naar overzicht

Rondstruinen langs plekken vol energie in het Oude strandwallenlandschap

 

Bepalend voor de ontwikkeling van Heiloo en omgeving zijn de oude strandwallen, die in verschillende fasen tussen zo’n 5000 en 1000 jaar voor de jaartelling, zijn ontstaan. Deze zandruggen werden als eerste bewoond. In het gebied zijn dan ook veel prehistorische vondsten gedaan, waaronder sikkels (er is er zelfs een gevonden die oorspronkelijk uit Griekenland kwam!). Daarnaast is Heiloo vooral bekend door de bedevaartsplaats van de OLV ter Nood. Het verhaal hierover, zoals dat in grote lijnen op www.olvternood.nl staat:

“Ergens in de 14e eeuw vond een boer op zijn land een Mariabeeld. Hij nam dit mee naar huis, maar op miraculeuze wijze keerde het terug naar de plaats waar hij het gevonden had. Rond dezelfde tijd raakte een schip in nood voor de kust ter hoogte van Heiloo. In zijn nood bad de schipper tot God. Hij hoorde boven het gebulder van de golven en het geraas van de wind een heldere vrouwenstem die zei: ‘Als ge mij gaat eren zal de wind gaan keren’. De schipper herkende de stem van Maria en beloofde zich voor haar verering in te zetten. Veilig aan land gekomen kwamen de beide verhalen bij elkaar en de plaats voor de bouw van de Genadekapel was daarmee gevonden.”

We starten deze dag bij de Runxputte op het OLV Ternood terrein. Andere plekken: het Witte Kerkje van Heiloo, de Adelbertusakker en meer…

 

PRAKTISCHE GEGEVENS

Excursie-leiding

Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

Je reist op eigen gelegenheid naar Heiloo. Ter plaatse reizen we per auto tussen de plekken. Heb je geen auto? Dan coördineren we dat.

Voor wie?

Iedereen die zin heeft in een heerlijke dag onderdompelen in prachtige plekken.

Aantal deelnemers

6-14

Kosten

€35, exclusief koffie en eigen lunch

Extra informatie

Kleed je op het weer. We zullen wel ergens koffie doen, maar niet uitgebreid lunchen. Neem dus ook iets mee om te eten en te drinken.

Inschrijven

Via de mail: [email protected]