Leergang Aarde aan Tafel

Organisatie, aarde en mens in balans

Het grootste vraagstuk van deze tijd is hoe we onszelf en onze manier van leven en werken in balans brengen met wat onze planeet aan kan. Voor onszelf en onze gezondheid, voor onze medesoorten en voor de aarde als geheel. Gelukkig zijn er heel veel nieuwe en mooie initiatieven. Maar vaak ontbreekt een schakel en dat is de natuur als bron voor vernieuwing in plaats van als randvoorwaarde om te beschermen.

Het meest succesvolle systeem

We zijn collectief opnieuw aan het uitvinden hoe we een daadwerkelijk duurzame transitie kunnen maken. Dat doen we in ons eigen leven, maar ook op het niveau van organisaties en maatschappelijke systemen. Hoewel technologie nodig is, redden we het niet alleen met onze ratio en technologische innovatie. We vergeten te rade te gaan bij onze planeet zelf. Het is het meest succesvolle, meest duurzame en oudste systeem dat we kennen. Met haar 4,5 miljard jaar ervaring is zij een unieke, levende bron van kennis en inspiratie. We maken er met al onze cellen deel van uit. Het is tijd voor werkelijke nature-based solutions waarbij we onze manier van handelen omzetten. De grote vraag is hoe we komen van het zoeken naar (technologische) oplossingen naar het handelen vanuit een diepgevoelde verbinding met de aarde. Dit handelen begint met jezelf. En met de aarde. In deze leergang ga je hiermee aan de slag. Je leert om werkelijk nature-based handelen te vertalen naar initiatieven in je organisatie. Het is verrassend praktisch.

Na deze leergang kun je:

 • Duurzaamheidsinitiatieven en werkelijke nature-based solutions binnen je organisatie in gang zetten op basis van een diepgevoelde verbinding met de aarde.
 • Met deze initiatieven de creativiteit in een gezonde werkomgeving stimuleren.
 • Jouw natuurlijk potentieel inzetten en al je kwaliteiten meenemen in de transitie naar werkelijke nature-based solutions in jouw organisatie.
 • Dit samen met de aarde doen.

Voor wie?

 • Iedereen die met hoofd, hart en ziel concreet vorm wil geven aan een nieuwe wereld en daarvoor met de aarde aan tafel wil zitten: ondernemers, milieumanagers, duurzaamheidsmedewerkers, milieuconsultants, innovators, HR-managers en iedereen die betrokken is bij het ontwikkelen van duurzaamheid en dit samen met de aarde vorm wil geven.

Wat leer je?

 • Je eigen drijfveren praktisch en met gemak om te zetten naar daden. Je leert over het menselijk potentieel buiten de ratio, je leert hoe je beweging creëert en hoe je anderen kunt inspireren en laten bewegen.
 • Theorie over processen en samenhangen binnen de natuur.
 • Je leert door te ervaren hoe je deze eigenschappen en krachten van de aarde kunt duiden en gebruiken voor de stappen van je organisatie. Excursies en een reis maken daarom deel uit van de leergang. De aarde wordt je maatje, waar je het niet alleen vóór doet, maar méé doet.
 • Inspirerende voorbeelden van nature-based solutions zien, onderzoeken en verwerken in de transitie van jouw organisatie.
 • Je maakt een actieplan voor je eigen organisatie en al tijdens de leergang start je met de implementatie. Je eigen transitie en die van je organisatie starten daarmee direct!

Blokken leergang 2022-2023

Blok 1 De start

In het eerste blok leer je over processen en samenhangen binnen de natuur, hoe deze te duiden, te gebruiken en deze leidend te laten zijn voor je doel. Naast de lesdagen vorm je leergroepen waarin je elkaar gedurende de hele training inspireert met intervisie. Tussen de lesdagen ontmoet je jouw leergroep regelmatig fysiek of online. Je kiest in je leergroep wanneer en hoe vaak je elkaar ontmoet.
Lesdagen: 2 september – 30 september – 14 oktober 2022 van 10:00 – 17:00
Plaats: Diverse inspirerende plekken in Nederland

Blok 2 Naar de kern

In dit blok reizen we naar Bergplaas Nature Reserve in Zuid-Afrika. In deze reis ervaar je de diepe verbondenheid met de aarde en je eigen natuurlijk potentieel.
Reisdata: 23 – 28 oktober 2022
Plaats: Bergplaas Nature Reserve, Zuid Afrika

Blok 3 Vormgeven en doen

In dit laatste blok ga je met behulp van een door studenten van de Wageningen University & Research ontwikkelde tool, jouw doel omzetten naar acties voor jouw organisatie.
Lesdagen: 2 december 2022 – 27 januari 2023 – 10 maart 2023
Plaats: verschillende inspirerende plekken in Nederland

Hoofdtrainers

Yvonne Johannesma

Yvonne is Organisatiecoach en geschoold in intuïtieve intelligentie. Op Bergplaas Nature Reserve is zij opgeleid tot Spirit of the Wild-gids. Naast haar werk als consultant organisatieontwikkeling bij een technische multinational, doet zij samen met studenten van de Wageningen University & Research onderzoek naar besluitvorming in organisaties vanuit een diepgevoelde verbinding met de natuur. Haar passie is om het hart en het hoofd van organisaties met elkaar te verbinden.

Tjeerd Gorter

Tjeerd is fysisch geograaf en bewustzijnstrainer. Behalve trainingen verzorgt hij al jaren reizen naar de mooiste plekken op aarde. Kennis over de aarde komt hier samen met het laten ervaren van de natuurkrachten. Deze reizen zijn enorme procesversnellers. Daarnaast werkt Tjeerd in de milieueffectrapportage.

Daarnaast nodigen we diverse gastsprekers en -trainers uit

Investering

De investering voor deze leergang is € 3.995,00 (over de training wordt geen BTW geheven, we zijn geregistreerd bij het CRKBO), inclusief koffie, thee en lunch op de trainingsdagen en alle verblijfkosten, inclusief eten en drinken op Bergplaas Nature Reserve. De reis naar Bergplaas Nature Reserve en transfer van en naar het vliegveld zijn niet inbegrepen. Het maximaal aantal deelnemers is 13.

Splendid TRAINING

Livestream en webinars

Basistraining

Een intensieve, inspirerende en praktische training.
Je maakt uitgebreid kennis met de wereld van energie, bewustzijn en intentie en je oefent hier intensief mee. Je leert energie waar te nemen en te gebruiken. Je verhoogt je ‘energie-frequentie’. We leren je dit alles voor jezelf in je eigen leven toe te passen. Lees hier meer over de training. Er zijn trainingen in Doorn en in januari 2020 ook in een prachtig landhuis in Ierland.
Ook individueel of online te volgen.

Concreet leer je het volgende over de energetische principes:

 • Energie: hoe je het waarneemt, hoe het werkt, hoe je dit voor jezelf en je eigen welzijn en veranderingen kunt gebruiken. Waar krijg je energie van en waarvan juist niet? Je gaat je eigen energiefrequentie verhogen.
 • Je eigen persoonlijke ruimte: je leert om in verschillende situaties en gesprekken goed bij jezelf te blijven.
 • Loslaten van wat niet meer past, aandacht en aanwezigheid, over hoe oude perspectieven werken, moeite, etc.
 • Over ratio en intuïtie en hoe je op je innerlijk weten kunt vertrouwen.

In de training gaan we ook naar buiten. Gericht natuur en krachtplekken bezoeken en er de informatie uit halen, versnelt processen in hoge mate.

De eerstvolgende training: via de livestream.
Data: 11/11, 18/11, 25/11, 2/12, 9/12, 16/12, 10-12.00,
Kosten: € 150,-
De studiebelasting is gelijk aan de lessen. Geadviseerd wordt om thuis regelmatig te oefenen, 1-3 uur per week.

Na deze training
Na deze module kun je in de opleiding De Grote Reis stappen waarin je het werken met energie verdiept en onder andere leert te ‘readen’ en te ‘healen’.
De training is er ook in online-vorm. Vraag naar de mogelijkheden of kijk hier op deze site.

De Algemene Voorwaarden vind je hier.

Bekijk ook De Grote Reis en Master