West-Schotland, de eilanden

8 t/m 17 september 2023

< Terug naar overzicht

Iconische landschappen, regenbogen en oeroude ‘sacred places’

Deze spectaculaire reis voert je langs vele hoogtepunten. Na de overtocht van IJmuiden naar Newcastle sta je diezelfde ochtend nog in Rosslyn Chapel. Dit bijzondere kerkje is beroemd door de Da Vinci Code van Dan Brown. Maria Magdalena zou hierheen gereisd zijn. Een prima energetische start. Mogelijk bezoeken we die dag in Edinburgh nog Arthur’s Seat. Dan rijden we westwaarts naar Oban, het startpunt van een week lang eilandhoppen!

Mull is het eerste eiland en de uitvalsbasis voor dagtochten naar  Iona en Staffa. Iona is een plek waar de sluier tussen hemel en aarde een stuk dunner lijkt dan elders. Een bijzonder eiland. In het verre verleden was dit een druïdeneiland. In later tijd vestigde zich de Ierse monnik Columba hier. Zo werd het de plek waarvandaan het Christendom zich naar het zuiden verspreidde. Het gesteente is hier trouwens een ruime 2 miljard jaar oud en dat voel je!

        

Het nabij gelegen eiland Staffa is geologisch gezien een stuk jonger. Als de golfslag niet te hoog is, kunnen we ook aan land. Er zijn hier een aantal grotten, waaronder Fingal’s Cave. Fingal was een reus die volgens de legendes met zijn kracht de omliggende gebieden beschermde. In de grot komen alle krachten vrij…

Na Mull, Iona en Staffa reizen naar Skye, waar we één nacht verblijven en de Fairy Pools bezoeken.

The Outer Hebrides zijn de volgende bestemming met de steencirkel van Callanish als absoluut hoogtepunt. Ze noemen het hier het Stonehenge van het noorden. Er is ook iets voor te zeggen om Stonehenge het Callanish van het zuiden te noemen… volgens onderzoeker en schrijver Freddy Silva is in Armenië een look-a-like cirkel gevonden. Er komen steeds meer aanwijzingen dat de megalietenbouwers lang geleden uit die regio kwamen.

We steken met de ferry weer over naar het vaste land en vanaf Ullapool rijden we weer terug.

Schotland heeft alles!

PROGRAMMA

De reis heeft door de vele boottochten en de afgelopen jaren veel duurder geworden accommodaties een flinke prijs. We realiseren ons dat. Maar… wat een plekken en wat een landschappen!

Het programma van dag tot dag:

8 september, eind middag/avond: heenreis IJmuiden – Newcastle

9 september: reis naar Oban via Rosslyn Chapel en de steencirkels van Kilmartin. Overnachten in Corran House Hotel

10 september: reis naar Mull en een enkele plek op Mull. Hier verblijven we 3 nachten in het westen vlakbij Fionnphort. Hoofdverblijf is Achabanhouse.co.uk. Omdat hier niet voldoende kamers voor iedereen zijn maken we ook gebruik van het bijbehorende Bunkhouse en B@B en nog twee B&B’s, Staffahouse.co.uk en Seaview-mull.co.uk. De laatste twee zijn een kwartiertje lopen of 2 minuten rijden met Tjeerd… we kunnen wel steeds gezamenlijk eten (als we niet uit eten zijn) in Achaban.

11 en 12 september: Iona en Staffa. Iona is een oeroud druide-eiland. Later werd het ook een uiterste belangrijke christelijke plek. Het christendom kwam hier vanuit Ierland en verspreidde zich vervolgens naar het zuiden en ook Europa in. En ook vinden we hier gesteentes van 2-2,5 miljard (!) jaar oud…

13 september: Reis naar Skye en daar de bijzondere Fairy Glens. Overnachten in Broadford hostel (single rooms) en twee B@B’s.

14 september. Skye en overtocht naar the Outer Hebrides. Dit is de meest primitieve overnachting in Gearrannan Blackhouse, een unieke lokatie. Het is een replica van een oud cottage. We slapen hier in 2 of 3 slaapzalen. Ook slapen een paar mensen in het hostel  (een vergelijkbaar cottage) aan de overkant van het pad. De plek is dermate uniek qua ligging dat ik hier toch voor heb gekozen. Het is de perfecte uitvalsbasis voor de Callanish steencirkel, het ‘Stonehenge van het noorden’. Deze dag bezoeken we deze plek ook al even.

15 september: Callanish en andere plekken op het eiland.

16 september: nog één keer Callanish en overtocht naar Ullapool. Reis door de hooglanden naar Highland hotel, Strathpeffer in Ross-shire en aanvullend een Richmond Highland hotel vlakbij.

17 september: laatste bewegingen in de hooglanden en in de avond terugreis. We komen aan in IJmuiden op 18 september vroeg in de ochtend.

Reisleiding

Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

Met de boot van IJmuiden naar Newcastle. Vandaar (of al vanuit Nederland) met 1 of 2 personenbusjes door Schotland.

Voor wie?

Voor iedereen die die prachtige land van binnen en van buiten wil verkennen.

Aantal deelnemers

7-14.

Kosten

€2.045, inclusief de reis IJmuiden - Newcastle, alle ferries in Schotland, alle overnachtingen (inclusief 5x ontbijt), boot naar Staffa, begeleidingsgeld, calamiteitenfonds. Het bedrag is exclusief lunch en avondeten en 5x ontbijt (in de self catering accommodaties).

Inschrijven

Je kunt je alvast inschrijven door een mail te sturen: [email protected]