Orkneys, retraite en transformatiereis

29 september t/m 5 oktober

< Terug naar overzicht

Een groot centrum van megalithische beschaving

Klik hier voor een korte video over de reis.

Ten noordoosten van het vaste land van Schotland liggen de Orkney-eilanden. De zeestromingen van de Noordzee en Atlantische Oceaan komen hier bij elkaar. Al in de verre prehistorie werden de eilanden bewoond. Sterker nog, ze vormden een belangrijke basis voor de megalithische cultuur (de cultuur van de bouwers van ‘grote-stenen’ (waartoe ook Stonehenge in Engeland, Newgrange in Ierland en Carnac in Frankrijk behoren). Sterker nog, er zijn de nodige aanwijzingen voor banden tussen de Orkneys met andere delen van de Britse eilanden. Er worden ook nog steeds grote constructies opgegraven (veel in het nieuws was ‘The Ness of Brodgar).

Dit is allemaal goed voelbaar en dat gaan we deze dagen dan ook doen. We dompelen ons onder in wat deze oude volkeren ‘wisten’ over leven in overgave, liefde, met de aarde. We laten ons hierbij uiteraard ook inspireren door de prachtige landschappen met de wind, zee en zon en zo nu en dan een regenboog. We gaan op pad, zoeken ook de stilte (binnen en buiten onszelf), laten ons inspireren door de prachtige bouwwerken en maken de balans op over de stappen van de komende tijd. Stilstaan en doorstappen, reflecteren en de beweging richten, oude zaken transformeren in nieuwe brandstof.

We zullen veel op Orkney Mainland zijn, maar maken een paar excursies naar eilanden. Op het eiland Hoy ligt een mysterieus, door mensen uitgehouwen stenen blok, midden in een afgelegen dal, Dwarfie Stane. In alle opzichten een uitzonderlijke plek.

Ter plaatse besluiten we of we ook nog naar het eiland Rousay gaan, waar ook tal van bijzondere en inspirerende plaatsen te vinden zijn.

 

 

PROGRAMMA

We verblijven hoofdzakelijk op Orkney Mainland. Hier zullen we bezoeken: het ‘vers opgegraven’ settlement van Ness of Brodgar, het prehistorische dorpje Skara Brae, de tombe van Maeshowe, de imposante Ring of Brodgar, de prachtige stenen van Stenness en nog een aantal plekken. Op Hoy gaan we uiteraard naar de mysterieuze Dwarfie Stane. Op Rousay, als we daar heengaan tombes, oude stenen en een bouwwerk dat aan de Nuraghes op Sardinië doen denken.

Reisleiding

Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

Met het vliegtuig naar Inverness en vanaf daar verder met een busje. Je kunt ook zelf over zee en land naar Inverness rijden en daar pikken we je op.

Voor wie?

Iedereen !

Aantal deelnemers

6-8

Kosten

Volgt zo spoedig mogelijk. Zal liggen tussen € 1035, De bedragen zijn inclusief begeleiding, accommodatie, vervoer ter plaatse, toegangen, ferries. Niet inbegrepen zijn de reis naar en van Schotland en verder ontbijt, lunch en diner (optie landhuis)

Corona-informatie

Op dit moment zijn de eilanden nog onbereikbaar. We gaan ervan uit dat dit in september anders is.

Inschrijven

Heb je belangstelling? Geef het volt aan: [email protected], uiterlijk 1 juni, liefst eerder in verband met het waanzinnige onderdakadres, Woodwickhouse! Je krijgt dan nadere informatie over het inschrijvingsproces.