Transformatiereis voor ondernemers en andere leiders naar Cornwall en Devon

22 t/m 26 juni 2023

< Terug naar overzicht

Van 22 t/m 26 juni reizen we in de voetsporen van Koning Arthur op zoek naar oude kennis voor deze tijd van transities

Een standing stone op Bodmin Moor

Een tijd van verandering die alles van je vraagt

De “Grote Verbouwing” van Nederland (en de wereld) is volop bezig. Er zijn grote transities gaande in bijvoorbeeld energie, landbouw, het klimaatklaar maken van de inrichting van het landelijk gebied (bodem en water sturend) en eigenlijk de hele organisatie van onze samenleving. Alles is in verandering en niets zal ooit meer hetzelfde zijn. Dat vraagt veel leiderschap, creativiteit en zelfkennis van iedere ondernemer en leider. Hoe reageer je op het veranderende maatschappelijke landschap en hoe geef je er tegelijk actief mee vorm aan? Hoe faciliteer je dat we grote stappen zetten en over onze eigen schaduw heen springen? Waar kun je dit soort vragen beter beantwoorden dan in de prachtige natuur en historie van Cornwall. Grote leiders gingen je hier lang geleden al voor…

De aanjager van leiderschap

Leiderschap is van alle tijden en heeft in elke eeuw zijn eigen dynamische invloed gehad. De afgelopen 50 jaar hebben we ons gespiegeld aan vooral veel Angelsaksische management literatuur. Hier en daar begint er vaak een “hoog gaap gehalte” te ontstaan als het  ‘L…’ het woord valt. Tegelijkertijd is precies het omgekeerde ook het geval.
Nu alle systemen aan het veranderen zijn is een heel belangrijk kompas de manier waarop je omgaat met verandering. De kwaliteit van je besluiten en de manier waarop geven, meer dan ooit, richting aan een gelukkig en moeiteloos “ondernemend” leven. Of het nu gaat over je thuissituatie of je werk. Leiderschap is geen management technologie maar een “human condition”. De meest succesvolle leiders ontdekken dat er meerdere lagen zijn die met elkaar samenwerken en dat er een versneller is die een turbo maakt van alles wat je weet en leert.
Die versneller is je intuïtie of populair genoemd, je “gut feel”!

“Have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.” Steve Jobs

Wat weinig mensen weten is dat je je gut feel heel erg goed kunt trainen. Oefening baart letterlijk de kunst van het integreren en versnellen van je bronnen die je bij je draagt en helpt je de leider te zijn die weet waar hij voor staat en daarom magnetisch wordt voor zijn omgeving. In je “gut” zitten je doelen en je creativiteit. De twee elementen die de kern zijn voor een succesvol bedrijf en de samenwerking met anderen. Succesvolle leiders van deze tijd maken deze kwaliteit belangrijk.

“I rely far more on gut instinct than researching huge amounts of statistics.” –Richard Branson

Cornwall: oeroude grond en verhalen

Wij hebben een nieuwe Angel-Saksische bron gevonden die hier heel veel over weet, een die je niet uitnodigt tot denken maar voelen. In vijf dagen nemen we je mee naar Zuidwest Engeland en treden in de voetsporen van Koning Arthur en zijn ridders van de ronde tafel. Arthur had volgens de verhalen een prachtige en zeer effectieve combinatie van idealen, doelen, gemeenschapszin, moed en visie. Allemaal kwaliteiten die we in onze tijd ook hard nodig hebben. We nemen een kijkje achter zijn schermen. De wijsheid van Arthur en de zijnen dateert al van duizenden jaren eerder. Dit is nog terug te vinden in het landschap. Je leert te putten uit deze oude en vergeten bronnen en symbolen van kennis. Je neemt het voor altijd mee naar huis om het daar te gebruiken voor je eigen vragen en die van je organisatie of de maatschappij.

Verder bestuderen we en passant de natuurlijke principes en processen die onze landschappen vormen en ook daar leren we van. Tenslotte moeten onze transformaties op natuurlijke principes worden gefundeerd, dat is de enige garantie op een werkelijke duurzame ontwikkeling van onze wereld.

Tijdens de reis is er gelegenheid om een persoonlijke, korte reading te krijgen over jou en je werk. De ervaring leert dat deze unieke reis door z’n inhoud en vorm een enorme vracht aan inzicht geeft en bijna altijd grote, positieve veranderingen initieert of bestendigt. De leiding is in handen van Jenny Elissen en Tjeerd Gorter.

Programma

De reis:
22 juni: Naar keuze vliegen op Bristol of reizen met de Eurostar naar London en vandaar naar Bristol. Met de hele groep rijden we dan naar Glastonbury met de Tor en de abdij. Daarna rijden naar Bodmin Moor.
23 juni: Energie-les, ondernemersvragen, Merlins Cave en Tintagel. Afstemmen op het landschap en op de grotere gehelen.
24 juni: St. Nectan’s Kieve en Boscastle. We volgen de contouren van de prehistorische afbeelding van een ‘grote beer’ in het landschap. Arthur betekent in de oude taal ‘grote beer’.
25 juni: Bodmin Moor, The Hurlers, Lydford Gorge.
26 juni: Via Whistman’s Wood rijden we terug naar Bristol.

Over de begeleiders

Jenny Elissen heeft een lange historie in advertising. Ze was CEO van TBWA Nederland. Ze is nu impact investor, commissaris en boardroom consultant. Ze was voorzitter van Justdiggit. Een organisatie die bezig is met het afkoelen van de aarde. Met de founder Dennis Karpers is ze nu ook een nieuwe beweging op aan het zetten: Imaginal cells. Een trustfund voor de toekomst van jonge mensen die zich willen voeden met creatief bewustzijn en dat ook in de wereld willen manifsteren. Over dit thema schreef ze twee boeken. Perfect world Principle en From Big ideas to giant leaps. Giantleapers.com is een platform waarmee ze grote merken zoals onder andere AH, UWV, Shell, Gulpeners en gebiedsontwikkelaars helpt met  transformatieprocessen. Doel is het  ontwikkelen van een strategie met “hart en ziel”. Het laat zien dat het ontwikkelen van Kwantumcreativiteit kracht geeft om uit lineair denken en handelen te stappen.

Tjeerd Gorter is van origine fysisch geograaf. Hij heeft de eerste 10 jaar van zijn carriére in het bodemonderzoek en in de milieu-effectrapportage gewerkt. In dat laatste werkveld maakte hij anderhalf jaar geleden een comeback. In de tussenliggende periode werkte hij jarenlang als trainer en later als directeur bij de grootste school in Nederland op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, bewustzijns- en intuïtieve ontwikkeling. In 2012 is hij weer voor zichzelf begonnen. Hij combineert in de reizen van Splendid de fysische geografie met het trainerschap in bewustzijnsontwikkeling. In mei 2019 is van zijn hand het boek Levend Land verschenen. In het werk in de milieueffectrapportage staat de ‘concrete en meetbare’ aarde centraal, in Splendid de ’te beleven aarde’. Samen dus de hele aarde. Welk facet je daar ook van kiest het gaat er altijd om dat we ons als mensheid weer echt en voelbaar verbinden met onze prachtige planeet. Alleen dan zijn de grote transities mogelijk.

Wat deelnemers van vorige reizen vonden

“Tijdens de Engeland-reis 2016 heb ik mijn onderneming weer in mijn hart gesloten en er eigendom over terug gekregen. Geheel tegen mijn verwachting en overtuigingen in. Voorafgaand aan de reis dacht ik dat ik mijn bedrijf juist voor altijd los zou moeten laten. De energie liet mij het tegendeel ervaren. Dat heeft een immense impuls gegeven aan mijn bedrijf. De positieve energie die is vrijgekomen, werkt tot op de dag van vandaag. Ik ben daar nog steeds verwonderd over. Ik gun iedere ondernemer zo’n ervaring.”

“Mijn hart doet het weer.”

“Op reis een reis naar je ware innerlijke maken.
Een intense ervaring die mij veel heeft gebracht”.

“Ik ontdekte de kracht van stoppen in plaats van starten of veranderen”

“Een groepsreis voor het individu”

“Zelfs windkracht 9, recht van voren, blijkt een grote vriend”

“De plekken die Tjeerd je laat ervaren in combinatie met de sturing op je leiderschapsuitdagingen van Jenny blijken uitermate efficient bij het maken van de juiste beslissingen”

“Zweverig pragmatisme ten top”

“De reis was in alles bijzonder en leerzaam. De ervaring van Jenny, de kennis van Tjeerd en de verhalen van het landschap brengen geschiedenis en toekomst bij elkaar. De groep en de pubs en het eten maakten het meer dan compleet. Het was een van de meest bijzondere trainingen in jaren.”

“King Arthur als metafoor, de lessen van Tjeerd en Jenny en de bijzondere energieplekken gaven mij een helder inzicht waar en hoe ik wilde zijn als ondernemer/persoon. Deze compacte drie eenheid bracht mij bij mijn essentie. Ook de fijne sfeer in de groep gaf me de ruimte om mijn groei te ontwikkelen.”

Boscastle de ‘kop van de beer’

Tot slot

Op school hebben we geleerd te leren over afzonderlijke vakken en vakgebieden. Echter, het leven en de bronnen waar je uit kunt putten zijn veel grootser. Hier gelden andere universele wetmatigheden. De kennis van onze verre voorouders hierover is door onder andere de rationalisatie enigszins in de vergetelheid geraakt, maar is tegelijkertijd onmisbaar voor de transformaties in onze tijd.

Merlin’s Cave

PROGRAMMA

Reisleiding

Jenny Elissen en Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

Je reist of per vliegtuig van Amsterdam naar Bristol of per Eurostar naar London en vandaar met de trein naar Bristol. Deze tweede optie is relaxter en milieubewuster en kost wat meer tijd. Vanaf Bristol reizen we met een busje naar het zuidwesten.

Voor wie?

Ondernemers, leiders, innovatoren en mensen die midden in de grote transities werken.

Aantal deelnemers

6-7

Kosten

€1.795, inclusief accommodaties, maaltijden, toegangen, begeleiding en SGR/calamiteitenfonds. Excuslief heen- en terugreis. Over het bedrag wordt geen BTW berekend, Splendid is aangesloten bij het CRKBO.

Inschrijven

Je kunt je aanmelden bij [email protected]. We maken dan een afspraak voor een korte intake. Je kunt dan je vragen stellen en onderzoeken of deze reis iets voor jou is.