Nieuwe natuur: de Marker Wadden

1 oktober
09:30 - 15:00

< Terug naar overzicht

Creëren en weer loslaten

De Marker Wadden is de nieuwste creatie in de Nederlandse traditie van inpolderen en land inrichten, nu niet om te wonen of om landbouw te bedrijven. De opgebrachte eilanden in het Markermeer moeten de voorwaarden creëren voor het ontstaan van nieuwe natuur. De mensenhand is voelbaar, de creatiekracht van de natuur ook. Er komen ook vragen op: kan de mens dit gebied na inrichting ook echt loslaten en overlaten aan de veel grotere krachten van planten, dieren, wind, water, zon en aarde? En kan de mens ‘het hebben’ als er ook niet bedoelde soorten blijken te komen? Boeiend om de komende jaren te volgen.

Gezien de thema’s, maken we er een excursie met een thema van. Natuurlijk resoneren we op de levendigheid van de elementen, de natuur, het plezier, de simpelheid en de kracht ervan. Maar en passant lopen we ook door het volgende thema heen: creëren, overgeven aan iets groters, loslaten van bijvoorbeeld controle en gewoon maar vertrouwen en samen creëren.

We varen vanaf Lelystad met de boot naar het eiland, starten daar met koffie/thee en lopen 7 kilometer rond met her en der een stop om te ervaren wat er is.

PRAKTISCHE GEGEVENS

De boot vertrekt om 9.30 vanaf de Bataviahaven in Lelystad. Zorg dat je er minimaal een kwartier van tevoren bent en zorg dat je voldoende tijd neemt voor het parkeren.

Excursie-leiding

Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

Op eigen gelegenheid naar Lelystad, vandaar met de boot naar het eiland en op het eiland wandelen we.

Voor wie?

iedereen

Aantal deelnemers

6-12

Kosten

Lesgeld €35 en daarnaast nog €25,50 voor de boot. Ben je lid van Natuurmonumenten, dan betaal je €23 voor de boot.

Extra informatie

Neem wat te eten en drinken mee. Bij aankomst op het eiland is er nog wel een toilet en ook een paviljoen, daarna niet meer.

Inschrijven

Via de mail, [email protected] Geef je uiterlijk 10 september op, om verzekerd te zijn van een bootticket. Geef ook even aan of je lid bent van natuurmonumenten en vermeld daarbij je lidnummer.