Beleef de prehistorie en natuur op de Wester- en Zuiderheide

21 oktober 2020
10:00 - 15:00

< Terug naar overzicht

Doe mee aan de Beleefweek van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug met als thema: Groei mee met de natuur!

Wat hebben onze voorouders ons te vertellen?

Datum: 21 oktober van 10.00 tot 15.00

Schotse doctoren schrijven natuur voor als medicijn. Dat is niet voor niks en het werkt ook gewoon hier, in je achtertuin, op de unieke Utrechtse Heuvelrug. De natuur en aarde oordelen niet, zijn neutraal en geven je zo de ruimte bij te komen, op te vullen, geïnspireerd te raken en allerlei inzichten te krijgen. Je realiseert je ook wellicht nog eens dat je niet boven de natuur staat, maar er onderdeel van bent.  Dit werkt altijd, ook als je je er niet bewust van bent, maar je kunt dit versterken met een aantal simpele handvatten en technieken om te voelen. Behalve de natuur kun je ook van alles beleven bij grafheuvels of andere oude menselijke constructies.

De Wester- en Zuiderheide liggen vol met bijzondere natuur, historie en prehistorie:

Oeroude grafheuvels met allemaal een eigen verhaal.
Het Janskerkhof dat als focuspunt dient voor de zogenaamde Doodwegen die op beide heides liggen.
Leemkuilen met grillige vormen.
De Aardjesberg
Markante bomen

We verzamelen in de ochtend bij La Place en lopen vervolgens over de Zuiderheide, waarna je in La Place iets kunt eten of drinken. In de middag lopen de over de Doodwegen en langs grafheuvels de Westerheide op.

We staan regelmatig stil om in stilte (en even met de ogen dicht) af te stemmen op het gevoel dat de verschillende landschaps- en natuurelementen je geven en wat ze je te zeggen hebben: kun je voelen dat iedere grafheuvel anders aanvoelt? Lukt het je de boodschap van onze voorouders te ontcijferen? We staan even stil en voelen op een fijne plek op het Janskerkhof.
We lopen over de Doodwegen, kaarsrechte paden, naar het Janskerkhof toe. We staan ook weer stil op de Aardjesberg.

We nemen je mee in de wereld van wat er onder de met het oog zichtbare wereld is en hoe je daar even in kunt opgaan. Je leert ernaar te luisteren. Je realiseert je misschien weer dat je niet boven de natuur staat, maar er onderdeel van bent. Uiteraard maken we ook contact met de ‘ziel van het gebied’ en je gaat voelen of hier ook een uitnodiging is voor de groei in jouw leven.

Je ervaart deze dag hoe de natuur je altijd en overal een boost kan geven aan je gezondheid en je groei: groei mee met de natuur! Het is een dag van genieten, wandelen, gemak en misschien wel van iets nieuws leren of een onverwacht antwoord op een al dan niet gestelde vraag krijgen. Je krijgt ‘gereedschappen’ mee, die je ook op tochten en reizen elders kunt gebruiken. Een wandeling of reis zal nooit meer hetzelfde zijn…

Praktisch:

Datum en tijd: je kunt kiezen tussen 21 oktober, 10.00 – 15.00

Gids: Tjeerd Gorter. Tjeerd is fysisch geograaf, facilitator op het gebied van intuïtie, energie en bewustzijn, reisleider en auteur van het boek Levend Land. “De aarde is een prachtige plaats vol schoonheid, inspiratie en heling. Laten we haar de plek in ons leven teruggeven die ze verdient en laten we ervan genieten!”.

Opgave: het is nodig je via de mail op te geven in verband met het maximaal aantal mensen. Dit kan bij Tjeerd: [email protected]

Kosten: €7,50, exclusief consumpties

Verzamelen: 10.00 bij de koffie in La Place, Westerheide 2, 1251 ET Laren.

Onderweg: We zullen ongeveer 7-8 kilometer wandelen. Doe kleding aangepast op het weer aan. Omdat we regelmatig even stilstaan, is het misschien fijn een extra laagje mee te nemen. Neem ook iets te eten en/of drinken mee. We starten met koffie en halverwege is er een stop in het Panorama restaurant van de Blauwe Kamer. Daar kun je iets eten of drinken, maar we doen geen uitgebreide lunch.

Informatie over het Nationaal Park vind je hier. Informatie over de Beleefweek vind je hier ook vanaf half september.

Alvast nieuwsgierig? Meer weten over het voelen van energie in het veld? Je kunt het online-veldcollege volgen.

PRAKTISCHE GEGEVENS