Winterwende in Newgrange, Ierland

19 t/m 23 december

< Terug naar overzicht

Loslaten van 2021 en jezelf klaarmaken voor 2022

Op 21 december schijnt de eerste zonnestraal achter in de 5300 jaar oude tombe van Newgrange zo’n 30 kilometer ten noord-noordwesten van Dublin, een magisch moment. Al in de prehistorie markeerde dit moment het einde van het jaar en de geboorte van het nieuwe. Een tijd voor bezinning, verdieping, loslaten, transformeren en ook om de nieuwe geboorte te vieren.

Het hele landschap van de binnenbocht van de rivier de Boyne ligt bezaaid met dergelijke monumenten. Je zou dit gebied kunnen zien en ervaren als een gigantische klok van aarde, mens en kosmos!

Het is een prachtig moment om juist op deze dag naar Newgrange te gaan. Op 21 december verzamelen we bij zonsopgang bij de tombe en concentreren ons op precies de energie van dit speciale moment. We kunnen er op dat moment niet in, maar dat maken we later op de dag goed. Dan bezoeken we ook de andere monumenten Knowth en Dowth. De andere plekken die op het programma staan zijn het beroemde Tara waar in de prehistorie de koningen werden gekroond, het bijzondere Loughcrew en we steken een dag over naar het westen naar de Knocknarea (waar de oer-aardegodin Queen Maeve begraven zou liggen). Allemaal ‘grote’ plekken.

Tijdens de reis bezoeken we zoals gezegd een aantal ‘grote’ monumenten, belangrijke plekken in de historie van Ierland. Het is een ervaringsreis, we resoneren op de energie van dit specifieke moment van het jaar en uiteraard ook op de energie van de plekken. Naast het ‘voelen’ van de plaatsen is er steeds les om alles een plek te geven. Op veel van deze plekken staat de afstemming tussen aarde, kosmos en de mens centraal. Dit ga je zeker ervaren en je kunt het vertalen naar je zelf en je eigen leven. We besteden uitgebreid aandacht aan het afronden van oude verhalen (bijvoorbeeld uit 2017 maar ook oudere verhalen) en het transformeren hiervan in wat je nu weet. Je verkent je nieuwe stappen en maakt je klaar om deze ‘geboren te laten worden’.
Het is winter, dus we nemen ook de tijd voor Ierse haardvuren, pub-maaltijden en voor wat verder ter tafel komt…

De reis naar Ierland stemmen we van tevoren af, maar boek je zelf. Je hebt ook de mogelijkheid op eigen gelegenheid te gaan en bijvoorbeeld eerder te gaan of later terug te reizen en daar bijvoorbeeld Kerst te vieren. De autohuur (busje(s) of auto’s) wordt in overleg geregeld.

PROGRAMMA

Van dag tot dag:

19 december:
Heenreis Amsterdam – Dublin, einde van de middag.

20 december:
Loughcrew en Tara. Loslaten van het oude jaar.

21 december:
Buiten bij Newgrange bij zonsopkomst, aansluitend vanaf circa 11.00 Newgrange in de tombe en bezoek aan Knowth en Dowth.

22 december:
Reis van 2,5 uur door Ierland (en weer terug) naar de Knocknarea, de berg van Queen Maeve. Tussenstop bij de waterval van Glencar

23 december:
Afronding en terugreis Dublin – Amsterdam, middag

Reisleiding

Tjeerd Gorter

Hoe reizen we?

Ter plaatse reizen we met een busje. De heen- en terugreis staat nog open.

Voor wie?

Iedereen

Aantal deelnemers

6-8