Het drakenpad in Den Bosch

25 november
09:30 - 15:00

< Terug naar overzicht

Vroeger bestond de streek van Den Bosch uit moeras met een aantal verhogingen in de vorm van donken (rivierduinen). Op deze donken hebben logischerwijze de eerste menselijke activiteiten plaatsgevonden. De markt, met de oude put en het beeldje van Maria op een pilaar ligt op zo’n de donk. Deze plek is feitelijk de echte kern van Den Bosch, de plaatselijke ‘navel van de wereld’ of Omphalos.

Volgens de verhalen loopt er een energiebaan recht door het puthuisje op de markt en door de St. Jan, het zogenaamde drakenpad, afkomstig uit Engeland en doorlopend via de Harz tot in Mongolië. De draak is een oeroud symbool dat onder andere staat voor transformatie en levensenergie. Vaak wijst aanwezige symboliek van draken erop dat het hier om oeroude plaatsen gaat, die teruggaan tot in de tijd van de meer matriarchale samenlevingen, ver voor het Christendom.

We volgen deze dag het drakenpad vanaf het station (bij het drakenbeeld), via het puthuisje op de Martk tot de St Jan (Mariakapel, voormalige Keltische bron). We gaan uitgebreid bij en op deze plekken stilstaan en energie stromen.

 

PRAKTISCHE GEGEVENS

Excursie-leiding

Tjeerd Gorter